Szent István király mise 
Nyolc Szent István király ének

Augusztus 20. sokunk számára nem pusztán az államalapítás és szent István király ünnepét jelenti. Katolikusként, szent István király tiszteletére felszentelt plébániához tartozva, ezen a napon templombúcsút is ülünk. A búcsús szentmise minden évben egyedi atmoszférával ajándékozza meg a résztvevőket. Az ünnepet előkészítők ilyenkor még inkább törekednek arra, hogy különösen szép, nem mindennapi hangulatot teremtsenek a szentmisén. Így van ez a szertartás zenei anyagának megtervezésével is.

"Mivel kántorcsaládban nőttem fel, így én a templomunk kórusát erősítettem, s ott vettem ki a felkészülésből a részem. A kórussal több héttel az ünnepi mise előtt elkezdtük az énekpróbákat. A tőlünk telhető legjobb tudással adtuk elő a kórusdarabokat, de valahogy nem ez hozta meg a csodát. A katarzisélményt inkább azok az énekek nyújtották, amelyeket közösen énekelt az egész nép. Zengett a templom a hívek hangjától." (Hermann Szabolcs)

Sok a szép népi ének, melyek kifejezetten Szent István ünnepére szólnak, és csak ilyenkor van lehetőségünk elénekelni, van, hogy mégis úgy érezzük, lehetne nagyobb is a választék. Ezt az űrt hivatottak valamelyest betölteni a Hermann Szabolcs által komponált Szent István énekek, illetve az államalapító királyunk tiszteletére írt mise.

A kiadvány a Hermann Musik Egyesülettől az info@hermannmusik.ro címen rendelhető meg.

Mintaoldalai alább letölthetők.

Hermann Szabolcs: Szent István király mise (magyarországi bemutató)

A kiadvány online bemutatója, melyben a darabok is megszólaltatásra kerülnek.