"Téged, Isten, dicsérünk"
énekes- és orgonakönyv


Hermann Szabolcs gyerekkora óta gyűjti az egyházi népénekeket. A Szatmári Egyházmegye területéről több mint 500 éneket gyűjtött és olvasott át, ezekből 120 éneket választott ki, esetenként javította és orgonakíséretet írt rá. Így született meg a Téged, Isten, dicsérünk kötet, amely 2017-ben a Hermann Musik Egyesület kiadásában jelent meg kis énekeskönyv formában 3000 példányban, míg orgonakötetként 500 példányban.

"A magyar nyelvterületen több egyházi énekgyűjtemény létezik. Ezek tartalmazzák egyházi énekkincsünk zömét, de nem mindent. Vidékenként léteznek olyan énekek, amelyek ismertek, kedveltek, használatban vannak, de nem kerültek be egyetlen gyűjteménybe sem. Hermann Szabolcs ezt a hiányt akarta pótolni, amikor összegyűjtötte a Szatmári Egyházmegyéből azokat az énekeket, amelyek az eddigi gyűjteményekben nem szerepeltek, de a közösségekben éneklik őket." - írja Dr. Ágoston Ferenc a könyv előszavában.

"10-11 éves lehettem, amikor édesapám felhívta a figyelmem a Szatmári Egyházmegyében szájról-szára hagyományozott énekek összegyűjtésére. Kántori szolgálataim során minden ünnep alkalmával találkoztam ezekkel az énekekkel, mint orgonista, mint kántor. Nem szerettem őket, mert nem voltak pontosan lejegyezve, ezért mindenki kicsit másképpen énekelte, nem volt hozzájuk orgonakíséret. Mindezek ellenére nagyon szép énekek voltak, s egy ünnep sem volt elképzelhető nélkülük." - Hermann Szabolcs

Az orgonakönyv a Hermann Musik Egyesülettől, az info@hermannmusik.com címen rendelhető meg.

Az orgonakönyv tartalmába itt olvashat bele:

Anyaggyűjtés Szatmár megyében:


Könyvbemutató, Szatmárnémeti Római Katolikus Püspöki Palota, 2017

Az M1 riportja az egyházzenei gyűjésről

Egyházzenei konferencia, MMA, Budapest, 2021

Interjú a Bartók Rádióban a Téged, Isten, dicsérünk c. könyv kapcsán

Az M5 riportja a kiadvány könyvbemutatójáról